Emas Sebagai Modal Pusingan Perniagaan

Pernah suatu ketika, sudah jadi sinonim bagi peniaga-peniaga wanita Kelantan memakai barang kemas ‘sampai ke lengan’. Gelang-gelang emas yang dipakai peniaga itu sebenarnya bukan sekadar perhiasan, tetapi itulah simpanan dan juga modal pusingan perniagaan mereka.

 

Bila perlukan duit untuk berniaga, mereka pajak sahaja emas tu di pusat pajak gadai (waktu itu belum ada ar-rahnu) untuk dapatkan pinjaman segera. Bila dah selesai urusniaga, mereka tebus balik emas tu. Emas mereka dapat balik, beserta keuntungan tunai hasil bisnes itu tadi. Dan yang paling penting, duit modal mereka itu tak akan ‘bocor’ sebab ianya dalam bentuk emas.

Sebelum ini, memang ada beberapa peniaga kecil dan sederhana yang ingin membeli emas dengan kami. Mereka ingin jadikan emas untuk simpan duit bisnes sekaligus dijadikan modal pusingan bisnes. Kebanyakkannya peniaga yang berniaga secara “project basis”. Duit modal hanya digunakan untuk beberapa ketika bila dapat projek sahaja. Lepas selesai projek dan dapat balik duit, duit itu biasanya tak digunakan dan hanya tersimpan dalam akaun bank.

1. Selesai Masalah ‘Kebocoran’ Modal

Bila duit itu terbiar dalam akaun, maka duit itu berisiko besar untuk ‘bocor’, terutamanya untuk kegunaan peribadi. ‘Tarik’ sikit-sikit, lama-lama berbukit duit itu habis! Untung tak nampak, modal entah ke mana!

Ianya berbeza bila modal bisnes sudah ‘diikat’ dengan emas. Kita tak berpeluang ‘rompak’ duit bisnes seratus dua untuk kegunaan peribadi (ingat, duit bisnes bukan duit peribadi) sebagaimana duit tunai. Ditambah lagi dengan kesan emosi “suka kumpul, tetapi sayang nak jual emas”, jadi modal pusingan bisnes itu lebih ‘selamat’ dalam bentuk emas berbanding dibiarkan dalam bentuk tunai di bank.

2. Selesai Masalah Pinjaman Jangka Pendek

Masalah biasa mereka yang berniaga secara “project basis” ialah untuk dapatkan pinjaman tempoh singkat; tempoh cukup-cukup untuk sesuatu projek sahaja.

Pinjaman bank biasanya perlukan tempoh minimum 2 tahun, sedangkan mereka cuma perlukan duit hanya untuk beberapa bulan sahaja. Kalau bayar awal pun, ia tetap merugikan sebab ansuran pinjaman bank (pada peringkat awal pinjaman), portion paling besar hanya untuk bayar caj interest sahaja.

Jadi susah untuk buat anggaran kos sebenar pinjaman untuk dimasukkan sebagai kos sesuatu projek, dan dicaj sekali dalam quotation kepada pelanggan. Ia berbeza dengan caj pinjaman ar-rahnu (yang bercagarkan emas). Ia lebih senang dikira sebab ia dikira secara bulanan, iaitu sekitar 1.15% sebulan dari nilai pinjaman. Caj ar-rahnu itu senang dikira dan dimasukkan terus ke dalam kos sesuatu projek.

3. Senang Monitor Perkembangan Modal

Antara cabaran mereka yang berniaga secara kecil dan sederhana, mereka susah monitor perkembangan modal. Mereka tak ada akauntan sepenuh masa yang boleh betul-betul jaga rekod kewangan bisnes. Nak rekod sendiri memang tak sempat, dan kebanyakkanya memang tak tahu pasal rekod kewangan bisnes.

Duit keluar masuk hanya nampak atas kertas sahaja. Itupun kalau rekod kewangan mereka betul. Lagi rumit bila dapat projek yang mereka dapat tu bertindan-tindan. Dah tak tahu yang mana “untung”, dan yang mana “modal”. Jadi mereka tak pasti berapa banyak sebenarnya “modal pusingan” yang ada sekarang.

Ia berbeza kalau simpan emas. Mereka tahu berapa kepingan / gram emas yang mereka ada. Modal pusingan itu disimpan dalam bentuk emas. Dapat untung, tambah modal pusingan dengan membeli emas. Jadi, modal pusingan boleh dipantau berdasarkan berapa kepingan / gram emas yang kita ada. Tak perlu pening dengan rekod kewangan yang rumit dan leceh itu.

4. Lebih ‘Selamat’ Berbanding Fixed Deposit

Bagi peniaga yang perlukan pinjaman bank untuk kembangkan bisnes, duit-duit bisnes sebenarnya lebih baik disimpan dalam fixed deposit. Ia lebih meyakinkan pihak bank bagi kelulusan pinjaman. Fixed deposit itu boleh jadi jaminan kepada bank yang kita mampu bayar balik pinjaman.

Tetapi kalau simpan dalam fixed deposit sekadar untuk dapat keuntungan tanpa apa-apa keperluan pinjaman bank, kami rasa emas lebih baik dan lebih terjamin. Keuntungan fixed deposit biasanya sekitar 3% – 4%, dan ia tak berbaloi berbanding kadar inflasi. Itu belum dikira bila berlaku penyusutan nilai ringgit! Jangan lupa, ringgit pernah jatuh 50% tahun 1997, dan telahpun jatuh 35% tahun 2015! Ia berbeza kalau kita simpannya dalam bentuk emas. Emas aset kalis inflasi dan kalis kejatuhan ringgit!

Jadi berdasarkan empat (4) faktor di atas, para peniaga boleh pertimbangkan untuk jadikan emas sebagai salah satu bentuk modal pusingan bisnes. Bila-bila perlukan duit tunai untuk rolling, pajak sahaja emas itu di ar-rahnu untuk dapatkan tunai segera. Bila dapat hasil bisnes, tebus balik emas itu. Emas sebenarnya sama sahaja macam duit tunai tetapi dalam bentuk yang lebih selamat nilainya.