Emas Sebagai Hadiah Bernilai Sepanjang Zaman

Post image for Emas Sebagai Hadiah Bernilai Sepanjang Zaman

Sekarang semakin banyak permintaan beli emas untuk dijadikan hadiah. Bukan sahaja sebagai maskahwin, tetapi untuk hadiah-hadiah yang lain juga. Ada sesetengah sekolah menghadiahkan gold bar 1 gram Public Gold  kepada pelajar-pelajar yang cemerlang. Memang bijak idea mereka – hadiahkan emas!

Siapa nak berikan hadiah dalam nilai sekitar RM150 – RM250, hadiahkanlah emas gold bar 0.5 gram atau 1 gram keluaran Public Gold. Ia bukan sahaja cantik, tetapi ia juga mempunyai nilai sentimental tersendiri, dan nilainya akan sentiasa mahal sepanjang zaman. Ia pasti lebih mengujakan dan menjadi kenangan berharga oleh sesiapa sahaja yang menerimanya.

Masalah Hadiah Dibazirkan

Bila ada emas yang bersaiz kecil dan cantik ini, kita dah tak perlu pening kepala nak beli hadiah apa. Hadiahkan sahaja emas ini. Tak ada orang yang tak suka dengan emas. Tetapi kalau kita beli hadiah-hadiah bentuk lain, mungkin ada orang tak minat atau tak perlukan hadiah itu.

Tak percaya, cuba tengok hadiah-hadiah yang orang bagi masa majlis kenduri kahwin sesiapa sahaja. Pasti bukan sahaja hadiah itu tak digunakan, bahkan banyak yang berlonggok di rumah ibubapa dan mentua! Ia satu pembaziran…

Semua orang pun sama. Bila terima hadiah, memang banyak yang tak digunakan. Ianya satu pembaziran…

Semua Orang Sukakan Emas

Berbeza kalau kita terima emas sebagai hadiah. Semua orang sukakan emas. Ia boleh dijadikan aset bagi penerimanya. Kalau perlukan duit suatu hari nanti, ia boleh dijual untuk dapatkan tunai. Berbeza dengan berikan hadiah wang tunai. Kalau hadiah duit, duit itu akan habis dibelanjakan sekejap sahaja. Tetapi kalau hadiahkan emas, emas tu akan disimpan. Ia akan jadi ‘sentimental value’ bagi penerimanya, dan ia juga bernilai sepanjang zaman.

Emas amat sesuai untuk dijadikan apa sahaja jenis hadiah, temasuklah;

  • Hadiah kecemerlangan (pelajar, pekerja)
  • Hadiah perkahwinan (maskahwin, pengantin baru, anniversary)
  • Hadiah birthday (kelahiran baru atau sambutan hari lahir)
  • Hadiah perayaan (duit raya, ang pow)
  • Hadiah majlis perpisahan (farewell)
  • Hadiah cenderahati jemputan (penceramah, tetamu kehormat)
  • Hadiah tetamu koperat (client, bisnes partner, affiliates, VVIP) – boleh buat custom design untuk syarikat sebagai hadiah untuk tetamu koperat (tempahan minimum 5 kilogram).

Kalau nak beli emas untuk dijadikan hadiah, gold bar 0.5 gram dan 1 gram Public Gold ini paling murah dalam pasaran berbanding gold bar keluaran syarikat lain, apatah lagi yang dijual di kedai emas.

Bajet Nilai Hadiah Emas

Item di bawah adalah cadangan dari kami untuk bajet hadiah, atau boleh juga dengan kombinasi item di bawah yang bersesuai dengan bajet:

  • RM150 -> Gold bar 0.5 gram
  • RM250 -> Gold bar 1 gram
  • RM500 -> ½ dinar (bersamaan 2.125 gram)
  • RM1,100 -> Gold bar 5 gram

Jadi pilihlah mana-mana item dan design yang sesuai untuk dijadikan hadiah. Public Gold keluarkan pelbagai design mengikut musim. Ia sesuai dijadikan koleksi, hadiah dan juga sebagai pelaburan emas. Boleh semak design semasa di website Public Gol (bahagian “Product”) atau Facebook Page Public Gold International Bhd.

emas-public-gold-bar-0.5-gram-edisi-thank-you-768x315Gold bar 0.5 gram edisi “Thank You” yang dikeluarkan bermula Disember 2017

emas-public-gold-bar-0.5-gram-edisi-penang-street-art-swing-768x473Gold bar 0.5 gram edisi “Penang Street Art – Swing” yang dikeluarkan bermula Jun 2017

emas-public-gold-bar-0.5-gram-edisi-penang-street-art-motorcyle-768x463Gold bar 0.5 gram edisi “Penang Street Art – Motorcycle” yang dikeluarkan bermula Jun 2017

gold-bar-1-gram-lmba-public-goldGold bar 1 gram design Standard

emas-public-gold-bar-1-gram-edisi-2017-wedding-768x513Gold bar 1 gram edisi Wedding 2017

gold-bar-1-gram-wedding-02

Gold bar 1 gram edisi Wedding 2016 (sold out)

emas-public-gold-bar-1-gram-edisi-2017-birthday-768x513Gold bar 1 gram edisi Birthday 2017

gold-bar-1-gram-birthdayGold bar 1 gram edisi Birthday 2015 (sold out)

emas-public-gold-bar-1-gram-edisi-2017-new-born-768x510Gold bar 1 gram edisi New Born 2017

gold-bar-1-gram-hari-raya

Gold bar 1 gram edisi Hari Raya 1436H (sold out)

Tips Beli Emas Harga Murah

Untuk item yang kecil-kecil (iaitu gold bar 1 gram, gold bar 5 gram, 1/2 Dinar) keluaran Public Gold Gold, adalah disyorkan beli melalui kaedah GAP (Gold Accumulation Program). Ia jauh lebih murah berbanding beli terus secara cash and carry di cawangan Public Gold. Contohnya hari ini, gold bar 1 gram RM180, tetapi melalui GAP hari ni (14 November 2017) cuma RM189 + RM10 caj premiumItemnya sama, cuma kaedah belian sahaja berbeza.

harga gap 26 okt 2018

Harga emas melalui Akaun GAP 1 gram RM178 hari ini – 26 Oktober 2018.

retail 26 okt 2018

Harga gold bar 1 gram untuk belian secara “cash and carry” ialah RM250 pada 26 Oktober 2018. Kesemua item yang tersenarai ini lebih murah kalau dibeli melalui kaedah GAP.

Walaupun begitu, harga RM250 itupun sebenarnya sudah pun murah berbanding gold bar 1 gram di kedai-kedai emas. Setakat apa yang survey, harga gold bar 1 gram (yang bukan diakreditasi LBMA) di kedai emas sekitar RM250 – RM300 sekeping. Tetapi emas Public Gold yang designnya cantik, bahkan mendapat akreditasi LBMA cuma RM250 sekeping. Kalau beli melalui GAP, hari ini tak sampai pun RM200.

10365619_1000734433271284_6628048748001210308_o

1/2 dinar Public Gold (berat  2.125 gram)

gold-bar-LBMA-5-gram-300x197

Gold bar 5 gram

Menaikkan Imej Syarikat Dengan Emas

Bagi syarikat koperat (atau individu) yang mahukan custom design, anda boleh cadangkan kepada syarikat untuk membuat tempahan khas dengan meletakkan logo atau identiti syarikat anda sendiri. Ia boleh menaikkan imej syarikat anda di mata penerimanya.

Bajet tahunan syarikat untuk menempah hadiah koperat kebanyakkannya memang besar, tetapi masalahnya, kebanyakkan hadiah koperat ada masalah tersendiri seperti; tak sesuai dengan penerima, hadiah tersebut rosak (yang pastinya mencalarkan imej syarikat), bahkan ada yang tak boleh disimpan lama sebab ‘trend’ yang berubah-ubah.

Jadi dengan membuat custom design gold bar dengan imej koperat, ianya tidak ada ‘tarikh luput’, tiada masalah tentang “trending”, dan tiada masalah barang itu rosak atau lapuk. Emas tetap emas dan ia tetap bernilai dan relevan dijadikan sepanjang zaman.

Tempahan Custom Design Untuk Koperat

Public Gold boleh menerima tempahan untuk custom design kalau bajet minimum 1 kilogram (i.e. nilai sekarang ini sekitar RM250,000). Boleh hubungi kami untuk dapatkan quotation harga sebenar (kerana harga berubah mengikut harga emas dunia) serta urusan tempahan custom design, tetapi kami boleh beri anggaran harganya sekitar harga GAP semasa + RM15 per gram berserta caj upah untuk design sijil ketulenan RM3,000 one-off.

Emas yang syarikat anda akan terima itu diiktiraf peringkat antarabangsa oleh LBMA (London Bullion Market Association). Maksudnya, ia jauh lebih murah dan lebih ‘high standard’ berbanding tempah di kedai emas, insyaAllah.

Akhir sekali, jika sesuai dengan bajet, jangan pening kepala membeli hadiah. Hadiahkanlah emas, pastinya penerimanya lebih gembira dan lebih menghargai hadiah tersebut, dan elakkan pembaziran… insyaAllah.

Wallahu a’lam.