APA ITU LBMA?

Kadang-kadang kita dengar peniaga emas sebut “emas ni ada LBMA”, ” emas ni tiada LBMA” sewaktu kita nak jual atau beli emas kan. Tapi apa apa sebenarnya “LBMA” tu? LBMA ialah singkatan dari London Bullion Market Association yang merupakan organisasi profesional yang menyelia pasaran emas dan perak borong di London, England iaitu pusat perdagangan emas fizikal dunia. Set LBMA mengekalkan piawaian tertinggi dalam penapisan, memperbaiki standard, mendokumentasi dan menyimpan jongkong emas dan perak untuk diedarkan pada “Harga spot” pasaran profesional.

LBMA ini ditubuhkan pada tahun 1987 oleh ‘Bank of England’ dengan keahlian sehingga kini sekitar 145 syarikat dari 21 buah negara seluruh dunia dari pelbagai sektor antaranya pelombong, bank, pelabur, pelebur, pembekal dan pengilang. Antara syarikat yang di akreditasikan oleh LBMA adalah syarikat pengeluar emas dan perak terbesar Turki dan merupakan satu-satunya syarikat pengeluar emas di Turki yang tersenarai LBMA iaitu Nadir Metal Rafineri, NMR.

Image result for nadir tutuncu
Nadir Tütüncü presiden NMR.

Nadir Metal Rafinari, NMR adalah pengeluar emas dan perak terbesar di Turki. Pengasas dan pemilik Nadir Metal Refinery bernama Nadir Tütüncü yang merupakan billionair dan usahawan Islam tersohor di Turki. Nadir Metal Refinery San. Tic. Ltd. Sti. Nadir Metal Refinery merupakan syarikat pertama Turki yang disenaraikan sebagai ahli LBMA – London Bullion Market Association iaitu pada Disember 2011 untuk emas dan Jun 2012 untuk perak. Syarikat NMR juga di senaraikan oleh Istanbul Gold Exchange (Borsa Istanbul) pada januari 2008 dan Dubai Stock Exchange (DMCC) pada oktober 2009.

photo_2018-07-02_13-48-23
Emas dan Perak NMR yang ada dijual di kedai Emas Mahsuri.

Antara produk yang dikenali ramai di Malaysia yang mempunyai iktiraf LBMA ialah  produk keluaran Public Gold.

photo_2018-07-02_13-48-25
Ema Public Gold yang mempunyai LBMA.

Pengiktirafan emas LBMA adalah satu kemudahan dan kepercayaan peniaga/pembeli emas bagi menerima pajakan atau gadaian jongkong emas tanpa melalui pengujian ketulenan emas iaitu tanpa membuka sampul atau seal emas. Bawa sahaja jongkong emas LBMA ke mana-mana negara untuk terus memajak/menjual emas dengan mudah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s